Održan okrugli sto „Prilike i izazovi za preduzetništvo mladih u BiH“

Objavljeno: 25.10.2018

Jučer je Ekonomski fakultet Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru bio domaćin okruglom stolu „Prilike i izazovi za preduzetništvo mladih u BiH“ koji je Fakultet organizirao u saradnji sa Privrednom / Gospodarskom komorom FBiH i Konrad Adenauer Stiftung.

 

 

Nakon uvodnih obraćanja predstavnika organizatora ovoga događaja voditelj stručne prakse na Ekonomskom fakultetu, doc. dr. Goran Ćurić, je predstavio iskustva Ekonomskog fakulteta u poticanju preduzetničkog duha studentske populacije i istakao da je studentima tog Fakulteta omogućena stručna praksa u renomiranim preduzećima, da već u toku školovanja studenti imaju priliku izrađivati biznis planove, marketing planove, primjenjivati različite tehnike u rješavanju poslovnih problema i time postaju spremniji za izazove na tržištu rada kao i za pokretanje vlastitog biznisa što su neki studenti Fakulteta već i učinili.

 

 

Sead Džiho, pomoćnik ministra u Federalnom ministarstvu razvoja preduzetništva i obrta  je prisutne upoznao sa programima podrške preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima u FBIH. Ta pomoć, prema riječima gosp. Džihe, dolazi u dva osnovna oblika- grantovi i krediti a procedure prijave za pomoć Ministarstva su znantno pojednostavljene.

 

 

O svojim iskustvima i poslovanju preduzeća u kojima rade govorili su: Jasmina Dizdarević, predstavnica SurTec Eurosjaj d. o. o. iz Konjica, Asim Ćosić iz Argerr Engineering iz Sarajeva i Kristian Marić, Free Motion d.o.o. iz Mostara.

 

 

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne / Gospodarske komore FBiH je predstavio rad Komore i istakao ulogu te organizacije u kontekstu promovisanja preduzetništva a posebno pronalaženja partnera novoosnovanim preduzećima i pružanju pomoći mladim preduzetnicima. Prisutnim studentima je poručio da za uspjeh u bilo kom poslu treba kontinuirano raditi i na vlastitom usavršavanju.

 

 

Nakon diskusije koja je uslijedila studente Ekonomskog fakulteta, Studija Poslovna informatika te Studija turizma Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru koji su prisustvovali današnjem događaju je posebno zanimalo sa kakvim su se problemima u pokretanju posla susretali preduzetnici te šta bi istakli kao glavne prednosti pokretanja vlastitog biznisa. Mladi preduzetnici su poručili da se uprkos problemima isplati pokrenuti vlastiti biznis i da se potencijalni kupci odnosno poslovni partneri danas mogu naći i u inostranstvu.

 

 

Organizatori današnjeg događaja su izrazili zadovoljstvo time kako je protekao današnji okrugli sto i iskazali spremnost nastavka zajedničke saradnje na polju poticanja preduzetništva mladih, ali i u drugim sferama.

 

 


Galerija