Mostarskim studentima predstavljen projekat „Adaluzija, tvoji korijeni“

Objavljeno: 03.04.2018

Na Ekonomskom fakultetu, Studiji Turizma Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru predstavljen je projekt „Andaluzija, tvoji korijeni“ i održana je interaktivna tribina sa studentima od strane uvaženih gostiju iz Andaluzije. Projekt je privukao pažnju studenata ove dvije organizacione jedinice Univerziteta, te studenata iz Španije, koji posredstvom međunarodnih (Erasmus+) projekata mobilnosti, studiraju na različitim fakultetima unutar Kampusa.

 

Dekanica Ekonomskog fakulteta, prof. dr. Azra Bajramović, u uvodnom dijelu, ispred organizatora, zahvalila se gostima na dolasku i spremnosti da rezultate projekta podijele sa studentima i nastavnicima Univerziteta, te poželila uspješan rad tokom interaktivne tribine sa studentima. Ispred Univerziteta „Džemal Bijedić“, u ime rektora, prigodnim riječima skupu se obratila prorektorica za međunarodnu saradnju, prof. dr. Maja Kazazić.

 

Nakon uvodnih riječi domaćina, gdin. Francisco Javier Fernández Hernández, ministar turizma i sporta u Vladi Andaluzije i gđa. Susana Inañez Rosa, generalni sekretar  i predstavnica Svjetske organizacije za turizam (UNWTO), predstavili su projekat „Andaluzija, tvoji korijeni“, apostrofirajući značaj aktivnosti istraživanja tržišta, segmentiranja i izbora ciljnih skupina turista, te dizajniranja i profiliranja marketing strategije i kampanje u cilju privlačenja i zadržavanja turista nudeći im jedinstvene ponude vrijednosti. Projektni tim je odlučio, zbog specifičnosti rezultata istraživanja, i sličnosti u turističkoj ponudi, projekat predstaviti u Bosni i Hercegovini i Rumuniji, nudeći navedenim zemljama stručnu pomoć, ekspertize i vlastiti know-how u dizajniranju optimalne strategije promocije turizma shodno resursima i ključnim kompetencijama koje iste ostvaruju.

 

Ulogu moderatora tribine sa studentima, ispred organizatora, preuzeo je prodekan Ekonomskog fakulteta i Voditelj Studija Turizma, doc. dr. Veldin Ovčina. U panel diskusiji pored delegacije Ministarstva turizma i sporta Vlade Andaluzije participirali su i Nj.E. gdin. Bosco Gimenez Soriano, ambasador Španije u Bosni i Hercegovini i gdin. Nuño Santos Postigo, zamjenik ambasadora. Dobivši odgovore na sva pitanja i pruženu podršku gostiju u procesu kreiranja njihovih vlastitih marketing projekata, koji se većim dijelom naslanjaju na brendiranje i promociju turističkih destinacija Hercegovine, studenti su aplauzom ispratili goste Univerziteta, zadovoljni što su imali mogućnost prisustvovati svojevrsnom „Danu Andaluzije“ na matičnom Fakultetu.

 


Galerija