POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMIJEVANJU 17 FAKULTETA SA PODRUČJA JUGOISTOČNE EVROPE

Objavljeno: 16.10.2017

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u subotu, 14. 10. 2017. je upriličeno potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između 17 javnih Ekonomskih fakulteta sa područja Jugoistočne Evrope. Memorandum su, pored dekana Ekonomskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru prof. dr. Azre Bajramović, potpisali i dekani ekonomskih fakulteta iz Sarajeva, Ljubljane, Zagreba, Rijeke, Splita, Beograda, Subotice, Niša, Podgorice, Skoplja, Banja Luke, Istočnog Sarajeva, Tuzle, Zenice, Bihaća i Brčkog.

 

Cilj potpisanog Memoranduma o razumijevanju je jačanje saradnje i poticanje tržišnog natjecanja između ekonomskih fakulteta iz regije i time poboljšanje njihovog akademskog i administrativnog učinka. Kreiranje mreže ekonomskih fakulteta rezultirat će visokom kvalitetom obrazovanja, istraživanjima, stručnim usavršavanjima, te će olakšati i povećati mobilnost studenata, akademika i stručnjaka iz oblasti ekonomije.

 

„Ponos i čast nam je ugostiti veliki broj predstavnika visokoobrazovnih institucija sa područja Jugoistočne Evrope.Osnovna zamisao SEEEBS mreže je da kvalitet obrazovanja ostane naša prepoznatljivost, jer jedino tako možemo biti konkurentniji.“ istakao je prof. dr Kemal Kozarić, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, domaćina potpisivanja sporazuma.

 

Uspostavom SEEEBS (South East European Economics and Business School) mreže izvršit će se institucionalizacija nužne, i visoko zahtijevane, regionalne razmjene ekonomskih i poslovnih akademskih znanja i informacija. Planirani pristup, sačinjen od tri segmenta, obrazovanje, istraživanje i izdavačka djelatnost, imat će za cilj podržati stratešku orijentaciju ekonomskih fakulteta i dosegnuti do tri važne ciljne grupe: studenti, akademski djelatnici i poslovni stručnjaci.


Galerija